zondag 11 oktober 2009

Je bent pas een echte Leuvense student als... je fiets ooit werd gestolen

Leuven. Vorig jaar op een donderdag in februari werd de fiets van Sara Van Dievoet gestolen voor haar kot in de Dekenstraat te Leuven. Er waren geen sporen van sloten die werden geforceerd. Vermoed wordt dat de fiets werd ingeladen in een bestelwagen.

Even checken: ik heb de "wanneer", de "wat", de "wie", de "waar" en de "hoe". Blijft nog over, jawel, de "waarom". Waarom werd de fiets van ondergetekende gestolen?

Ik weet niet hoe het zit in andere studentensteden, maar in Leuven zijn gestolen fietsen een echte plaag. Toen een vriendin vorige week op kot toekwam en vertelde dat haar fiets voor de vierde (ja, dat leest u goed) keer was gestolen, moest ik weer denken aan die ochtend vorig jaar in februari.

Het was donderdag en ik was klaar om naar de les te gaan. Ik deed nietsvermoedend de deur van mijn kot achter me dicht en stapte naar mijn fiets. Tenminste, naar de plaats waar ik mijn fiets (met dubbel slot!!) de vorige avond had achtergelaten. Na een paar minuten onrustig heen en weer-geloop, kon ik niet anders dan vaststellen: mijn fiets is gestolen! Nadat ik over de eerste shock heen ben, besluit ik braaf mijn burgerplicht te vervullen en de diefstal van mijn stalen ros aan te geven bij de politie. Wanneer ik in het politiekantoor aan de balieagent uitleg waarom ik haar verblijd met een bezoekje, roept ze er onmiddellijk de "specialist ter zake" bij.
"Ah juffrouwke, dus uwe velo is gepikt? En waar stond diene velo?"
"Euh, voor mijn kot, meneer", antwoordde ik beleefd.
"Ja maar, dat mag niet hé juffrouwke. Uwe velo moet in een stalling of binnen staan. Zeker niet op de stoep. Maar allé, vul dat papier hier maar in."
Nu was het ook nog mijn schuld natuurlijk dat mijn fiets werd gestolen! De politie, uw vriend.

Maar om nu even terug te komen op het begin van mijn relaas. Waarom werd mijn fiets gestolen? Het antwoord is simpel: de vicieuze cirkel. Wanneer ik over de diefstal van mijn fiets vertelde, stonden verschillende medestudenten klaar om er een nieuwe voor mij te stelen. "Wordt uwe fiets gepikt, pikt er dan ene terug!" Dat is de mentaliteit van menig Leuvens student. En zonder nu de moraalridder te willen uithangen, zou ik willen dat deze vicieuze cirkel wordt doorbroken en dat iedereen stopt met fietsen stelen.
Vanaf nu.
Voila, dat is ook weer geregeld.

3 opmerkingen:

  1. Toffe schrijfstijl, Saar!
    Ik en mijn gestolen fiets danken u voor uw oproep!
    Séline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. haha! hoe herkenbaar!
    hier in wageningen kun je je fiets gerust zonder slot even voor de bakker laten staan... dat wordt wennen als ik terugkom!

    BeantwoordenVerwijderen