maandag 26 oktober 2009

Hair extensions voor een goddelijk kapsel

Een reis van spiritualiteit naar materialisme

Mensen gaan niet langer naar de kapper alleen maar om hun haar te laten knippen. Integendeel, meer een meer vrouwen en zelfs al enkele mannen willen haarverlengingen. Beter bekend als hair extensions. Weet u waar dat haar vandaag komt? Nee? U hoeft zich niet te schamen, dat weet bijna niemand.

Zwart goud

Valse wimpers en valse nagels kenden we al. Voor degenen die lange en weelderige lokken willen, is er er nu ook vals haar. Hoewel, het is niet echt vals. Het haar dat gebruikt wordt voor hair extensions is echt menselijk haar. Voordat de kapper de hair extensions op de hoofden van de klanten bevestigt, heeft het haar al een lange weg afgelegd.

De haarroute begint in India. Daar bezoeken elk jaar tientallen miljoenen pelgrims tempels over het hele land. Deze Indiase pelgrims brengen offers aan hun goden. Vaak zijn dit juwelen of geld. Wie dat niet heeft, offert zijn enige rijkdom. Zijn haar.

Voor de scheerbeurt worden de hoofden van de pelgrims natgemaakt en worden de haren bij elkaar gebonden. Daarna worden ze helemaal kaalgeschoren. Geen enkel haartje mag daarbij verloren gaan. De pelgrims krijgen geen geld voor hun haar, sterker nog ze moeten er zelfs voor betalen. 15 roepies of 22 eurocent. In ruil krijgen ze een maaltijd aangeboden. De pelgrims hebben er geen idee van waar hun haar terechtkomt. De tempels in India worden rijker van het haar dat de pelgrims offeren. Maar de mensen die echt voordeel halen uit dit Indiase scheerritueel vinden we in Europa. Voor hen zijn de Indiase lokken zwart goud.

Great Lengths

In Rome vinden we het bedrijf Great Lengths. Vandaag dé nummer één in hair extensions. Great Lengths heeft lokale handelaars die de Indiase tempels bezoeken en het haar van de pelgrims ophalen. De tempels krijgen twintig eurocent voor een bundeltje haar van veertig centimeter. De consument betaalt hiervoor tien euro. David Gold, oprichter van Great Lengths en intussen multimiljonair, noemt zijn hair extensions "happy hair". "De mensen die het schenken zijn blij, de kappers die ermee mogen werken zijn blij en de klanten zijn blij omdat ze er beter uitzien."

Hair extensions zijn niet voor iedereen weggelegd. Een verlenging van veertig centimeter kost u al gauw duizend euro. De extensions zijn ook niet voor eeuwig. Wilt u die lange haren behouden, dan moet u na zes maanden opnieuw naar de kapper voor een stel nieuwe extensions. Een kapper in één van de Great Lengths-salons vertelde me dat klanten nooit vragen naar de herkomst van het haar. Het contrast kan niet groter zijn. Voor de klant draait het allemaal om schoonheid en materialisme. Voor de pelgrims is het offeren van hun haar een gelovig ritueel. ze ontdoen zich tijdens de scheerbeurt van alle ijdelheid. Het zijn twee verschillende werelden. Die van materialisme en die van spiritualiteit.

Haarmaffia

Het haar dat Great Lengths gebruikt is haar dat door de meerderheid van de pelgrims vrijwillig is afgestaan. Maar er zijn ook andere manieren waarop haar vergaard wordt. Er bestaat zelfs zoiets als de haarmaffia. Zo wordt er op internet haar uit Oekraïne verkocht voor 816 euro per kilo, zonder informatie over de herkomst ervan. In Brazilië heeft de politie het over een stijging van "hairattacks" door "scalp hunters". En in Groot-Brittannië werden Russchische gevangen gedwongen om zich kaal te scheren. Momenteel bestaan er geen beperkingen op de import of export van menselijk haar. De Wereldhandelsorganisatie vermeldt de handel in menselijk haar zelfs niet op haar website.

Het is natuurlijk geen zeehondjesbont of organen. Voor de handel in haar hoeft niemand te sterven. Maar is een weelderige haardos dit allemaal waard? En zou de wetenschap over de herkomst van het haar de dure hair extensions niet een stuk minder aantrekkelijk maken?

1 opmerking: