zondag 22 november 2009

Bestemd Voor China


Afval sorteren, het is een ware kunst. Waar moesten die sinaasappelschillen weer bij? En een conservenblik, mag dat bij de PMD? Eén ding is zeker, uw oude gsm-toestellen, spelconsoles, televisies en computers moeten bij de BVC. Bestemd Voor China.

E-waste capital of the world

Zo'n zeventig procent van alle afgedankt elektronica van de hele wereld komt terecht in het Zuid-Chinese stadje Guiyu. Het stadje is daarmee de "e-waste capital of the world". Guiyu telt zo'n zevenduizend recyclageplaatsen waar ruim zestigduizend arbeiders uit de armste delen van Zuid-China kostbare metalen met de hand uit ieder apparaat halen. Hun arbeidsomstandigheden zijn gelijk aan die van de Engelse fabrieken in de negentiende eeuw. De mannen verwijderen het glas, koper en andere kostbare metalen uit de elektronische toestellen. De vrouwen smelten moederborden op dunne kookplaten. De werknemers hebben last van hoofdpijn, waterige ogen en ruwe kelen. En dat allemaal voor slechts vijf euro per werkdag van tien uren.

Schuimende thee

Het afval dat deze mannen en vrouwen verwerken wordt aangevoerd via rivierwater. Dat water bevat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie meer dan 2400 keer de toegestane hoeveelheid lood. De inwoners van Giuyu maken hun thee niet langer met water uit de put. Wel met water uit plastieken flesjes. Dat doen ze sinds de thee opeens begon te schuimen. In de stad worden zuurbaden en chemicaliën in riviertjes en beekjes gekieperd

Zeven jaar geleden stelde de Amerikaanse milieubeweging de praktijken in Guiyu voor het eerst aan de kaak. Pas nu lijkt de Chinese overheid de hele situatie ernstig te nemen en maakt ze plannen voor het opruimen van de duizenden werkplaatsen. De reden voor die lange reactietijd van de Chinese overheid is van economische aard. De verwerkingsindustrie in Guiyu is goed voor een omzet van honderd miljoen euro per jaar. Dat het afval China bereikt via illegale weg ,was en is nog steeds van ondergeschikt belang. Greenpeace China wacht nu af of de plannen van de regering ook gerealiseerd zullen worden. Want "wat in Peking wordt besloten, gebeurt nog niet meteen", weet de milieuorganisatie. Bovendien is de illegale handel bij gebrek aan een nationaal ophaal- en verwerkingssysteem erg lucratief. Greenpeace vreest dat hervormingen daardoor op tegenwerking zullen stuiten of of ontdoken zullen worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten